Home > De das > Geluiden van dassen  
Deel deze pagina: 

De Das

Geluiden van dassen

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
Wildlife Conservation Research Unit


De wetenschappers Paul Stewart en Josephine Wong, onderzoekers van de Britse Wildcru, hebben een onderzoek gedaan naar de communicatie door middel van geluiden bij dassen.
De Wildcru (Wildlife Conservation Research Unit) is een onderdeel van de afdeling Zoölogie van de Universiteit van Oxford.

Het verkorte Engelstalige rapport is na te lezen op: https://www.wildcru.org
We hebben toestemming gekregen om directe links naar de geluidsbestanden op de website van Wildcru te maken.
Communicatie door middel van geluiden is een van de belangrijkste methoden waarmee signalen worden doorgegeven tussen dassen, aangevuld met geuren die ook een essentieel en duurzamer communicatiemiddel vormen.
Door geluiden zijn de dassen in staat snelle stemmingswisselingen van andere dassen waar te nemen in het donker. Daarbij vergemakkelijken geluiden het lokaliseren van andere dassen, en mogelijk zelfs herkenning van individuen.
De das heeft een verrassend gevarieerde vocaal repertoire, dat betrekking kan hebben op zowel hun nachtelijke gewoontes, als de relatieve complexiteit van hun sociale structuur.
De betekenis van de geluiden hangt vaak af van de context waarin het gebruikt wordt. Zo kan grommen worden gebruikt als waarschuwing of verdediging, maar kan tevens worden gebruikt als teken van dominantie.

Het vocale repertoire van dassen bestaat uit ten minste zestien verschillende geluiden, variërend van lang, diep gegrom tot het korte, hoge gepiep en het duifachtige kirren.
De omschreven geluiden van dassen hebben Engelse benamingen gekregen die we voor het gemak blijven hanteren.
De churrs, keckers en purrs lijken te worden beperkt tot alleen volwassen dieren, terwijl chirps, clucks, coos, squeaks en wails beperkt zijn tot het repertoire van de jonge das.
Barks, chitters, growls, grunts, hisses, snarls, snorts en yelps worden door zowel jonge dassen als volwassenen gemaakt.

Sommige aspecten van het vocale repertoire van dassen moeten nog worden verklaard; bijvoorbeeld waarom zo'n ogenschijnlijk sociaal dier geen duidelijke alarmroep heeft om zijn soortgenoten te waarschuwen. Ongetwijfeld bestaan er ook nog geluiden die nog niet vastgelegd zijn.


Geluiden die alleen worden gemaakt door volwassen dassen

Paringsroep van het mannetje

Geeft de sexuele opwinding van het mannetje aan tegenover de loopse vrouwtjes. De kwaliteit, diepte en intensiteit van dit geluid kan dienen om de vrouwtjes te informeren over de levensvatbaarheid en lichamelijke conditie van het mannetje.

Aanval / vechten / dreiging / onderdanigheid

Relatief lang geluid dat in één ademteug wordt voortgebracht en duurt van 1 tot een aantal seconden. Als het gevecht serieuzer en feller wordt, kan de intensiteit, omvang en snelheid van deze met tussenpozen geslaakte kreet worden verhoogd.

Roep van vrouwtje naar jonge dasjes

Dit geluid wordt alleen gemaakt door moederdassen en is uitsluitend gericht aan haar jongen. Het spinnen kan gebruikt worden bij lichaamsverzorging, het dragen van de jongen, uit het hol te roepen of aan te moedigen de moederdas te volgen en dicht in de buurt te blijven.
 

Geluiden die alleen worden gemaakt door jonge dassen

Zeuren van jong

Zacht vogelachtig geluid. Van verdrietige aard als bijvoorbeeld het jong moeite heeft de moederdas en andere jongen bij te houden.

Innig contact

Een ongewoon vogelachtig geluid, dat lijkt op het zachte gekwaak van eenden. Voornamelijk gebruikt bij begroeting, verzorging en spel.

Afzondering / innig contact

Een extreem zacht, duifachtig geluid dat meestal wordt gehoord in isolement. Geluid dat door het jong vanaf korte afstand wordt gebruikt bij innig sociaal contact.

Frustratie / opwinding / afzondering / spel

Een hoog, zeer kort schril geluid dat voornamelijk wordt gebruikt bij frustratie en opwinding als het jong afgezonderd raakt van zijn moeder, of tijdens spel.

Noodroep / afzondering

Een hoge aanhoudende kreet van een jong in nood/angst, gewoonlijk als een jong geïsoleerd raakt van de moeder. Als de angst vergroot, vergroot eveneens de intensiteit en de snelheid waarmee de kreten zich opvolgen.
 

Geluiden die worden gemaakt door zowel volwassen als jonge dassen

Spel / schrik / verrassing / waarschuwing / verdediging

Een kort geluid dat lijkt op het blaffen van een kleine hond.
Meestal te horen tijdens het spelen, of bij schrik/verrassing en waarschuwing / verdediging. Door volwassen dassen voornamelijk gebruikt om soortgenoten te waarschuwen, doorgaans bij de verdediging van voedsel of bij het afweren van een naderende das. Bovendien gebruikt bij de paring als een van de dassen wordt lastig gevallen door andere das.

Pijn / angst / frustratie / opwinding / spel

Een hoog, relatief kort, klagend hakkelend geluid, dat aanzienlijk kan verschillen in intensiteit. Veel gebruikt bij het vrouwtje, hetzij als ze wordt lastig gevallen door een mannetje dat wil paren, hetzij om pijn of angst te uiten gedurende de paring.
Bij jongen een minder voorkomend geluid. Voornamelijk gebruikt tijdens opgewonden sociaal spel.

Waarschuwing / verdediging / voedsel / territorium / jongen

Een laag, aanhoudend, ruw geluid. Met een gemiddelde duur van 1.59 seconden het langste dassengeluid. Wordt gewoonlijk als waarschuwing of verdediging voortgebracht in de aanwezigheid van voedsel of jongen, of als er een vreemde das het territorium binnendringt. Gewoonlijk dient dit geluid om de tegenstander aan te sporen zich terug te trekken.

Innig contact

Een laag, relatief kort en bot geluid. In tegenstelling tot volwassen dassen, maken de jongen dit geluid soms in series. Wordt hoofdzakelijk geassocieerd met innige sociale activiteiten zoals de verzorging van elkaars vacht.

Verdediging / intimidatie

Stemloos, scherp katachtig gesis. Dit, vaak intimiderend geluid, wordt meestal gebruikt in combinatie met growls en snarls als waarschuwing of verdediging.
Voor dit geluid moet u het volume iets hoger zetten.

Dreiging / aanval / hoge agressie

Het lijkt waarschijnlijk dat dit geluid is afgeleid van een hoge intensiteit growl, en wijst op een hogere mate van de agressie.
Dit geluid wordt hoofdzakelijk gebruikt bij dreiging en aanval en wordt, in tegenstelling tot de growl, bijna altijd gevolgd door een aanval.

Schrik / verrassing

Laag, nasaal geluid dat wordt voortgebracht door een uitblazen van de lucht via een open mond. Alleen waargenomen in de schrik / verrassing context, meest gebruikelijk als de das wordt overrompeld. Kan vergezeld gaan met het overeind zetten van de vacht (pilo-erectie). Zou gebruikt kunnen worden om een potentiële predator af te schrikken.

Pijn / angst

Een hoog, abrupt, scherp geluid wat lijkt op de squeak die meestal in series wordt voortgebracht.
Wordt hoofdzakelijk gebruikt om pijn of angst voor pijn aan te geven. Bij volwassen dassen het meest gehoord bij vrouwtjes voor en gedurende de paring, met name als het mannetje haar tijdens de paring in haar nekvel bijt. Dit geluid kan een remmende invloed hebben op het agressieve gedrag van het mannetje gedurende de paring. Bovendien kan dit geluid als functie hebben de aanwezigheid van een mannetje aan te kondigen om concurrentie op te wekken, waardoor het vrouwtje weloverwogen keuzes kan maken over de "beste" vader van haar nageslacht gebaseerd op concurrerend vermogen.

Innig contact

Deze kakofonie van verschillende geluiden illustreert de diversiteit van het vocale repertoire van de das. De volgende geluiden kunnen worden onderscheiden: vanaf ongeveer 0,7 seconde is een serie van yelps, op 1,8 seconde gevolgd door een mannelijke churr. Vrouwelijke chitters / keckers op ongeveer 2,6 seconden, waarna clucks worden gehoord op 3,5 seconden. De opname eindigt met een paar chitters tussen 6,2 en 7,3 seconden.