Home > Das melden > Geslachtsbepaling  
Deel deze pagina: 

Das melden

Geslachtsbepaling

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
Mannelijk of vrouwelijk?
Het geslacht bepalen van een das is, door de onderlinge gelijkenis, niet gemakkelijk. Over het algemeen zijn mannetjes groter, zwaarder, gespierder en hebben een bredere kop met vollere wangen en een dikkere nek dan vrouwtjes. De vrouwtjes hebben over het algemeen een bredere, vollere staart.
Aan de hand van deze uiterlijke kenmerken kan het geslacht echter nooit met zekerheid worden vastgesteld!

Regelmatig blijken kleine dassen mannetjes, en enorm grote dassen vrouwtjes te zijn. Zo is bijvoorbeeld de grootste door ons opgemeten das vrouwelijk. Ze was op 01-09-2015 in Beers doodgereden en had een kop/romp lengte van maar liefst 93 cm. Daarentegen bleek een op 12-04-2015 in Sint-Michielsgestel doodgereden das, met een kop/romp lengte van slechts 68 cm, een volwassen mannetje te zijn.

Soms worden er ook doodgereden, opgezwollen, mannetjesdassen gemeld als zwangere vrouwtjes vanwege de dikke buik, of wordt het geslacht verkeerd bepaald omdat men bij een mannetje de anaalklier aanziet voor de anus, en vervolgens de anus aanziet voor de vagina.
Niet alleen de vrouwtjes, maar ook mannetjes hebben 6 tepels op hun buik. Zowel bij de mannetjes als bij de vrouwtjes die nooit jongen hebben gehad, zijn de tepels erg klein in vergelijking met de vrouwtjes die zogend zijn (geweest).

De enige manier om 100% zeker te zijn is door ze op de rug te draaien!

Mannelijk

Mannelijke das Mannelijke das

  Mannelijke dassen hebben een penisbotje (baculum). Deze is zelfs bij een kadaver in verregaande staat van ontbinding vaak nog terug te vinden.
Penisbotje das Penisbotje (Baculum) das

Vrouwelijk

Vrouwelijke das Vrouwelijke das

  Zogende vrouwtjes hebben duidelijk opgezwollen tepels, waaruit bij drukken soms melk komt, en kale plekken in de buikvacht er omheen.
Zogende moederdas Lacterende moederdas