Home > De das > Verspreiding  
Deel deze pagina: 

De Das

Verspreiding

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
Verspreiding van de das over de wereld

Wereld

Er is maar 1 soort van de das (Meles meles) die voorkomt in Eurazië. Het verspreidingsgebied is zeer groot. Grofweg bevolkt hij de gematigde zone, van Ierland tot en met Japan. Hij komt voor in geheel Europa en Rusland, met uitzondering van de meest noordelijke gedeelten van Scandinavië en Rusland. Ook komt hij voor in de Balkan en de landen aan de Middellandse Zee, inclusief de eilanden Rhodos en Kreta. Daarnaast het Midden Oosten inclusief Iran, Irak, Jordanië en Israël. In Azië bewoont hij het gebied ten noorden van het Himalayagebergte, en een groot gedeelte van China tot de zuidgrens van Hongkong en zelfs verschillende Japanse eilanden.


Benamingen van de das in andere landen: Bulgarije: Boz
China: Gou huan
Denemarken: Graevling
Duitsland: Dachs / Grimbart
Engeland: Badger / Brock
Estland: Mäger
Finland: Mäyra
Frankrijk: Blaireau
Griekenland: Asvos
Hongarije: Borz
Irak: Fsok
Italië: Tasso
Japan: Anaguma
Letland: Apsis
Litouwen: Barsukas
Luxemburg: Dachs
Mongolië: Dorgo
Nederland: Das
Noorwegen: Borsuk
Oekraïne: Borsuk
Oostenrijk: Dachs / Grimbart
Polen: Borsuk
Portugal: Texugo
Roemenië: Bursuc
Rusland: Barsuk
Servië: Jazavac
Slovenië: Jazbec
Slowakije: Jazvec
Spanje: Tejon (Catalonië: Toixó)
Tsjechië: Jezevec
Turkije: Porsuk
Vlaanderen: Das
Zweden: Gravling
Zwitserland: Dachs / Grimbart

Nederland

Verspreiding van de das in Nederland in 2005
Na de laatste ijstijd, zo'n 14.000 jaar geleden, is de das vanuit het oosten ons land gaan koloniseren. Hij betrok de stuwwallen en de rivier- en stuifduinen die het ijs, wind en water hadden gevormd, om niet meer te verdwijnen uit ons landschap. In talloze geschriften wordt de das, door de eeuwen heen, door onze voorouders beschreven als een permanent bewoner van deze streek
 
De das is in enige mate een cultuurvolger. In het prachtige, kleinschalige cultuurlandschap, gecreëerd door de boeren kan de das veel meer voedsel vinden dan in de uitgestrekte heidevelden en bosgebieden. In 1900 leefden er in Nederland zo'n 12.000 dassen, in 3.500 burchten. Tussen 1900 en 2000 is het, voornamelijk vanwege vervolging en de toegenomen welvaart, bergafwaarts gegaan met de das in Nederland.Meer informatie over de verspreiding van de das in Brabant van 1900 tot heden.