Home > De das > Voedsel  
Deel deze pagina: 

De Das

Voedsel

Steun ons:
Doneer Online
Vriendenloterij
Wordt gesteund door:
VriendenloterijStichting DierenLot
De das hoort tot de familie der marterachtigen, roofdieren, maar is in feite een trage rondsnuffelende alleseter, een scharrelaar. Hij eet gedurende het hele jaar zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Hij is een slechte jager en pakt alleen datgene wat direct voor zijn neus komt. Zijn opvallende koptekening en luidruchtige manier van foerageren zorgen ervoor dat alles wat alert of goed ter been is ontsnapt.
Das foeragerend in mais
De das met zijn groot en krachtig lijf, grote klauwen en indrukwekkend gebit is bijzonder zachtaardig en heeft verrassend kleine dingen op zijn menu.
Zijn hoofdvoedsel bestaat uit regenwormen die hij bij nat weer van het gras raapt. Bij een onderzoek werd bij 75% van de onderzochte dassen wormen in hun maag aangetroffen. 65% hiervan had alleen maar wormen in hun maag. Een das kan in één avond wel 200 regenwormen eten. Dit levert hem ongeveer net zoveel eiwitten op als een stukje rundvlees.
Intensief begraasde weilanden met kort gras zijn dus uitermate geschikt voor de das. Bij lang gras (extensieve begrazing of verruiging) ziet de das de wormen niet en worden de wormen door het bewegende gras gewaarschuwd waarna ze onder de grond kruipen, zodat de das er op een avond veel minder kan verorberen.
Uit onderzoek (Kruuk: The Social Badger) is gebleken dat de ideale lengte van het gras tot 5 cm is. Hier kan een das 2,7 wormen per minuut vinden. Als het gras langer is heeft de das er al meteen aanzienlijk meer moeite mee. Deze voorkeur was ook duidelijk in het veld. De dassen spendeerden 99% van de tijd dat ze voedsel aan het zoeken waren op graslanden waar het gras korter was dan 5 cm. Dit terwijl het gras slechts op 45% van de velden in het territorium deze lengte had.
Een bijkomstig voordeel is dat er dan veel koeienvlaaien liggen waar de das mestkevers kan vinden.
Bij zeer droog weer in de zomer blijven de wormen dieper onder de grond. Bij gebrek aan ander voedsel (vruchten en het fruit zijn nog niet rijp) kan een das schade toebrengen aan grasland. Ook graaft hij emelten uit en larven van meikevers.


Naast wormen eet een das ook insekten, slakken, amfibieën, (nesten van) muizen en ratten, egels, kleine kadavers, bessen, valfruit, granen en mais.
Een das moet gemiddeld 400 tot 600 gram voedsel per dag eten. Het duurt dus uren voordat de das genoeg voedsel heeft gevonden voor die dag.